La Generalitat Valenciana i l'Ajuntament de la Vila Joiosa llancen el curs «Museus per a totes les persones»

El curs, que s'impartirà a Vilamuseu els propers 14 i 21 de gener, és gratuït i està dirigit a tècnics, voluntariat i responsables polítics vinculats directament als museus i col·leccions museogràfiques permanents de la Comunitat Valenciana.
 
Des de fa anys, Vilamuseu organitza anualment cursos de formació interna sobre Accessibilitat i Disseny universal en museus, conscient que la formació de tot el personal (no només dels departaments d'Educació, sinó també dels de Conservació i de la resta de professionals) és la clau de la sensibilització i en definitiva l'èxit en la política inclusiva.
 
 
En 2019, a proposta de la Direcció Territorial de Cultura i Esport d'Alacant de la Conselleria d'Educació, Investigació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana, s'ha ampliat aquesta oferta conjuntament amb la Direcció General de Cultura i Patrimoni a tots els museus valencians , per optimitzar els resultats i compartir coneixement. El curs està dirigit per Antonio Espinosa Ruiz (Vilamuseu) i José Antonio López Mira (Direcció Territorial de Cultura i Esport de la Conselleria d'Educació, Investigació, Cultura i Esport d'Alacant).
 
Aquesta iniciativa combina la formació externa, gràcies a la participació de l'ONCE d'Alacant, la Federació de Sords de la Comunitat Valenciana (FESORD), Predif i el Centre Les Talaies-ASMIVI, amb l'anomenada "formació interna", o In Company Training , atès que gran part del curs serà impartit per personal del propi Vilamuseu.
 
En la "formació interna" una institució utilitza l'especialització i l'experiència dels seus propis treballadors per formar a la resta. En aquest cas, es tracta al col·lectiu de museus i col·leccions museogràfiques permanents de tota la Comunitat Valenciana com un sol organisme en el qual un dels seus membres, Vilamuseu, aporta les seues instal·lacions i la seua experiència, no només en accessibilitat universal sinó també en formació, ja que en una versió més reduïda i teòrica Vilamuseu ja ha impartit a tots els seus treballadors, becaris i voluntariat anteriorment aquest curs en nombroses ocasions.
 
La novetat és que en aquesta edició del curs la part pràctica serà protagonista, ja que els assistents aprendran des de tècniques i principis de tracte i atenció personal, acompanyament, guiat i disseny museístic (tant museogràfic com dels espais i recorreguts en els museus i espais patrimonials) per a la diversitat humana, amb especial èmfasi en les diferents discapacitats, tant visuals com auditives, intel·lectual, física i orgànica, i en la diversitat social (amb perspectives culturals, de gènere, d'edat, etc.).
 
Vilamuseu va coordinar el 2014 el manual més complet que existeix sobre accessibilitat a museus, escrit per 19 especialistes d'Espanya i del Brasil i publicat per la prestigiosa editorial Trea; el 2017 va ser reconegut per Ibermuseus un dels 50 museus de referència en sostenibilitat a Iberoamèrica, amb especial esment a la seua accessibilitat; i el 2018 va guanyar un dels premis més importants d'accessibilitat al món, el Best Practices in Design for All International Award, concedit per la Design for All Foundation. En 2016 va ser seu juntament amb el Marq d'Alacant del III Congrés Internacional d'Educació i Accessibilitat en Museus i Patrimoni i des d'aleshores el director de Vilamuseu va ser convidat a formar part del comitè permanent que organitza el congrés, que el 2019 celebrarà la seua 6a edició a Sao Paulo (Brasil).

Més informació ací: http://vilamuseu.es/va/actividad/curso-practico-museos-para-todas-las-personas-planificacion-atencion-inclusiva-y-diseno-universal/40