Els Derelictes Bou Ferrer i Illes Formigues II, dos jaciments extraordinaris per comprendre el comerç naval de la Bètica al període Julioclaudi

09 Oct

Autors: Carlos de Juan, Rut Geli, Franca Cibecchini, Guillem Mauri, Joan Mayoral i Gustau Vivar


Resum: 

Tant a Catalunya com a la Comunitat Valenciana s’han localitzat dos vaixells arqueològics que transportaven un carregament similar, format per àmfores procedents de la Bètica amb salses o conserves de peix. Aquests són, d’una banda, El Bou Ferrer, aparegut a la Vila Joiosa (Alacant), i, de l’altra, el derelicte de les illes Formigues II, localitzat a Palafrugell- Palamós (Baix Empordà).
 
Com que els dos vaixells poden ser compatibles en el discurs històric i en la seva interpretació arqueològica, i amb la intenció d’unificar esforços entre ambdues administracions, l’any 2017 es va posar en marxa un projecte de treball conjunt, establert a partir d’un conveni de col·laboració científica entre la Direcció General d’Arxius, Biblioteques, Museus i Patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya i la Direcció General de Patrimoni Cultural i Museus de la Generalitat Valenciana.
 
La diferència en la fondària d’ambdós jaciments, el Bou Ferrer ubicat a 26 metres i el Formigues II a 46 metres, condicionen enormement els treballs d’excavació i el seu desenvolupament.
 
També hem de remarcar que el Bou Ferrer s’excava en extensió des de l’any 2006, mentre que del Formigues II se’n va iniciar l’excavació tot just el 2017, de manera que els resultats científics que es poden presentar en aquest moment d’aquest últim derelicte són per ara molt limitats. Tot i això, analitzant els dos derelictes en conjunt es poden observar unes primeres similituds que permeten plantejar unes línies futures d’estudi pel que fa al model de comerç, el tonatge dels vaixells i la ruta de de navegació. 

Descarregar PDF
Comparteix: