El 10é Festum Alonis recrearà els plaers de la taula en l'Antiga Roma

FESTVM ALONIS (en llatí, “la festa de Allon”) és un festival de recreació històrica dedicat a la ciutat romana d'Allon, sota l'actual Vila Joiosa, i el seu territorium, representat per l'Alfàs del Pi. Està organitzat per tots dos ajuntaments, a través de Vilamuseu i el Museu a l'Aire Lliure Vil·la Romana de l’Albir, així com per l'Associació Cultural Hispània Romana. Des d'enguany s'han incorporat també la Seu i l'Aula Universitàries de la Vila Joiosa i l'Alfàs del Pi, que complementaran el programa amb conferències i amb actuacions de teatre clàssic, una de les principals novetats d'aquesta X edició. L'altra gran novetat és la duració de l'esdeveniment, que es prolonga cinc mesos, amb una varietat d'actes des del 20 d'abril fins al 28 de setembre.

El Festival va començar en 2012. L'última edició, la novena, es va realitzar en línia en 2020 en un format innovador, per Instagram live, a causa de la pandèmia de la COVID-19. En 2023 el festival recupera el format presencial. Si en anys anteriors els temes principals van ser l'exèrcit, els gladiadors, les noces, els ritus de naixement o el món funerari, en aquesta ocasió és la gastronomia.

Obri el festival i el cicle de conferències Manuel León, arqueòleg i CEO de Arqueogastronomía, sobre les salses de peix en l'antiga Roma, a la Vila Joiosa; mentre el catedràtic de la Universitat d'Alacant Jaime Molina parlarà el 18 de maig sobre el vi al Mediterrani Antic a l'Alfàs del Pi. Igualment, les conferències del Servei Municipal d'Arqueologia de La Vila Joiosa el 14 de setembre sobre la ciutat romana d'Allon, i de Carolina Frías, tècnica de cultura de l'Ajuntament de l'Alfàs del Pi, sobre narratives digitals en la Vil·la romana de l’Albir, serviran per a fer un estat de la qüestió sobre dos enclavaments principals de l'arqueologia romana de la comarca.

El 28 d'abril l'Aula de teatre de la Universitat Permanent de la Universitat d'Alacant (UPUA) representarà Les Troianes a l'Alfàs del Pí, mentre la companyia Aula de Teatre de la Universitat d'Alacant posarà en escena Les Amazones a la Vila Joiosa el 16 de setembre.

L'esdeveniment de recreació històrica, de la mà de l'Associació Cultural Hispània Romana, tindrà lloc el 10 i 11 de juny en el paratge de La Malladeta de la Vila Joiosa, al costat del santuari romà, i en la vil·la romana de l’Albir de l'Alfàs del Pi respectivament. Recreadors i recreadores de tota Espanya es desplaçaran a les dues ciutats per a donar vida, amb gran fidelitat, a la família romana, l'exèrcit, els gladiadors, una caupona (restaurant romà, amb degustació de garum i de vi), els ritus religiosos als déus de la família (Lars) o les Lemúries, amb les quals s'exorcitzaven els espectres dels difunts per a impedir que embruixaren les cases. El programa es completa amb tallers infantils i visites guiades especials en diferents dates.

Tota la informació i el programa detallat en: https://vilamuseu.es/festumalonis-va