Vilamuseu comptarà amb exposicions d'abast internacional en 2018

Vilamuseu ha organitzat per 2018 un ampli calendari d'exposicions: en concret, seran 18 les mostres de major o menor grandària entre les quals es troben algunes d'important abast internacional. La majoria seran amb fons propis, per treure a la llum algunes de les millors peces del Museu que encara no s'han exposat al públic, tant trobades en excavacions com donades per particulars.

De les exposicions programades, 14 s'instal·laran en les sales de Vilamuseu i quatre en seus externes. Totes les exposicions ubicades al Museu s'han dissenyat segons principis de disseny universal, perquè siguen el més accessibles i comprensibles possible per a tothom.

Les obres del «Memorial Jaime Morales» de pintura es troben exposades a hores d'ara i fins al pròxim 4 de març. L'exposició «Coses de la Mar», organitzada amb el Club Nàutic de la Vila Joiosa, ja es troba a les instal·lacions amb una interessant col·lecció d'instruments de navegació, comunicació i construcció naval, o de salvament marítim dels segles XIX i XX.

Al març arrancarà una gran exposició bianual que traurà a la llum peces destacades de la col·lecció arqueològica de Vilamuseu, diverses d'aquestes mai exposades anteriorment: «Esclavxs de la Belleza» és el títol d'aquesta mostra sobre vestit i ornament personal en l'antiguitat, des la colònia fenícia al municipium romà d'Al·lon. Serà una exposició amb molts recursos sensorials, interactius i didàctics, i un marcat caràcter de gènere.

Entre abril i juny tindrà lloc una doble exposició molt important per a Vilamuseu: «El Hospital Sueco-Noruego. De Alcoy a la Vila». El 1938, després dels bombardejos d'Alcoi, una part de l'hospital militar finançat per Suècia i Noruega es va traslladar als edificis que hui ocupen Vilamuseu i l'Oficina de Turisme. Una part es dedicarà a la memòria gràfica de l'hospital a Alcoi i a la Vila, i l'altra recollirà l'obra de l'artista Antoni Miró basada en aquest hospital. Aquesta exposició comptarà amb col·laboració internacional.

Vilamuseu rebrà «Luz de Roma» entre juny i setembre. Mostra sobre la il·luminació en la vida quotidiana d'època romana, cedida pel Marq, i enriquida amb fons de Vilamuseu. Des d'octubre de 2018 al 6 de gener de 2019 el museu tindrà el privilegi d'albergar l'exposició internacional «El mundo fluye: dos miradas sobre una misma realidad», formada per obres d'alt nivell que han estat a la Biennal d'Art Contemporani Fundació ONCE, creades per artistes amb algun tipus de discapacitat (física, sensorial, intel·lectual i malaltia mental) o que, sense tenir discapacitat, usen aquesta com a tema d'inspiració.

A més, des del desembre, la Casa Museu la Barbera dels Aragonés renovarà la seua oferta amb l'exposició temàtica sobre aixovars antics de núvia, basada en els importants fons de vestit i adorn personal que conserva Vilamuseu dels segles XIX i principis del XX.

Amb vistes a l'estiu de 2018 s'incorporaran també dues exposicions sobre el patrimoni natural de la Marina Baixa: «Fòssils de la Marina Baixa», comissariada pel geòleg Cinto Vaello, i «Les petxines de les nostres platges», sobre les petxines que es poden trobar en qualsevol platja de la comarca, comissariada pel biòleg Agustí Galiana.

El Museu tindrà també, com és habitual, tres peces de temporada. L'actual d'hivern tardor 2017-hivern 2018, La màscara fenícia del Dimoni; la peça de primavera-estiu d'abril a setembre, La Campaneta (l'antiga campana del s. XVIII de l'Ermita de S. Isidre amb interessants peces del temple); i la peça de tardor 2018-primavera 2019, des d'octubre, El simpulum de Poble Nou, un pot ritual romà arribat amb les tropes acantonades a la Vila durant les Guerres Sertorianas (s. I aC).

L'exposició «Tresors de la Vila Joiosa» continuarà a Vilamuseu, però s'ampliarà i millorarà amb nous recursos tàctils (com les impressions 3D de diverses peces) i informatius (més textos i vídeos en llengua de signes espanyola) i amb peces clau noves de la col·lecció arqueològica, una de les més rellevants de la Comunitat Valenciana (així la inscripció del difunt enterrat a la torre romana de Sant Josep).

En 2019 se substituirà per l'exposició «Peces clau de Vilamuseu», que exposarà les peces més rellevants dels seus fons, i complirà el paper d'exposició permanent, però deixant molt més espai del fins ara previst a les exposicions temporals. Amb això es busca moure més els fons dels magatzems i donar una oferta més variada per aprofitar al màxim les possibilitats que ofereix la gran sala principal de Vilamuseu.

Fora dels museus municipals, s'inaugurarà una petita exposició permanent sobre el derelicte Bou-Ferrer al Club Nàutic de la Vila Joiosa, amb algunes peces representatives del carregament. A la Sala Vilamuseu del Museu de la Universitat d'Alacant (MUA) s'oferirà durant tot l'any una selecció de peces representatives de diferents èpoques de la col·lecció arqueològica i etnogràfica de Vilamuseu, que es renoven periòdicament. Fins al març també s'exposa, com a peça de temporada a la sala Vilamuseu del MUA, «Grafit de Vapor (1875)», sobre grafits trobats en cases del nucli antic. Entre abril i setembre la peça de primavera-estiu serà «La màscara fenícia del Dimoni», i des d'octubre «La Campaneta» (s. XVIII).

Vilamuseu ofereix targetes que permeten accedir acompanyat per una altra persona tantes vegades com es vulga durant un any a partir de 20 euros i mantindrà la gratuïtat per a molts col·lectius, així com els diumenges i determinades dates de l'any, per tal de posicionar-se com una oferta cultural d'alt nivell i gran varietat a la vegada que molt econòmica.

Vilamuseu seguirà oferint aquesta temporada una àmplia oferta de visites guiades i tornarà a oferir visites animades i teatralitzades, en les quals va ser pioner en la província des de 2005.

També continuarà oferint visites amb recreació històrica espontània, gràcies a la col·laboració de l'Associació Cultural Hispania Romana, organitzant activitats i tallers per a públic infantil (Vilakids), i organitzant nombrosos esdeveniments, conferències, presentacions de llibres o jornades, entre d'altres, al llarg de tot l'any.