Vilamuseu presenta en Sharja (Emitats Àrabs) el projecte Bou Ferrer, considerat un model de gestió per la UNESCO

L'Autoritat d'Arqueologia de Sharja, a Emirats Àrabs Units, ha convidat a Antonio Espinosa, director de Vilamuseu, a pronunciar una ponència en el Seminari Científic Coastal and Underwater Archaeology (‘Arqueologia costanera i subaquàtica’) que va tindre lloc en la Universitat de Khorfakkan els dies 9 i 10 de novembre de 2024.

La intervenció d'Espinosa versarà sobre El Projecte Derelicte Bou Ferrer: investigació, conservació i socialització d'una nau romana extraordinària. L'Autoritat d'Arqueologia de Sharja està interessada a conéixer de primera mà la gestió del projecte Bou Ferrer, convertit en un model mundial després de la seua inclusió entre els primers 7 casos del nou Registre de Millors Pràctiques del Patrimoni Arqueològic Subaquàtic d'UNESCO des de 2017.

Aquest model d'èxit es va gestar en el si d'un projecte, liderat des del descobriment del derelicte en 1999, per la Generalitat Valenciana, en el qual participen l'Ajuntament de la Vila Joiosa a través del Servei Municipal d'Arqueologia, Patrimoni Històric i Museus, la Universitat d'Alacant i el Club Nàutic de la Ciutat. Les visites guiades subaquàtiques (2013-2019), guiades per membres de l'equip científic, han inspirat altres projectes similars en diferents països. En incloure la visita prèvia als fons del derelicte en Vilamuseu, s'ha aconseguit l'objectiu de propiciar que prop de mil bussejadors comprenguen la importància i dificultat de l'Arqueologia subaquàtica i la fragilitat del patrimoni submergit, i com poden ajudar, passant de ser mers espectadors a còmplices de la seua protecció. El col·lectiu de bussejadors esportius es converteix, així, en una oportunitat de reforçar la vigilància de les restes arqueològiques sota la mar, i no en una potencial amenaça.

La història del derelicte ja és un exemple internacional, ja que els seus descobridors, Antoine Ferrer i José Bou, que donen nom al jaciment, van comunicar la seua existència a les autoritats, permetent d'aquesta manera que les autoritats actuaren ràpidament per a la seua protecció i la major nau romana imperial en procés d'estudi se salvara de l'espoli massiu que pateix el 90% dels jaciments del Mediterrani.

Sharja, en el Golf d'Oman, és la capital cultural d'Emirats Àrabs, i la tercera ciutat més populosa del país després de Dubai i Abu-Dhabi. La Universitat de Khorfakkan posseeix la primera facultat de l'Estat especialitzada en Ciències de la Mar, dins de la qual s'emmarca el Seminari.