Camí de Sant Jaume - Camí del peix

La recuperació d'un itinerari de 2700 anys d'antiguitat

Inicio 30 Ago Fin 30 Oct

La Vila Joiosa va ser capçalera, documentada des d'almenys el segle XVIII, d'una de les rutes històriques que formaven la xarxa del Camí de Sant Jaume. Més informació i recorregut en Wikiloc a la web www.vilamuseu.es/caminodesantiago
 
Alguns documents recuperats pel director de l'Arxiu Històric Municipal, Albert Alcaraz, demostren que ja almenys en 1734, i segurament molt abans, venien a la Vila Joiosa pelegrins que iniciaven ací el seu Camí per terra fins a «Santiago de Galícia»: «un pelegrino natural de Nápoles enfermo de calenturas y se le mercó una gallina…», diu una d'aquestes curioses anotacions. L'Ajuntament donava suport de tot tipus als que iniciaven la seua piadosa marxa des de la Vila.
 
El Camí de Sant Jaume viler, recuperat de l'oblit el 2015 i reconegut com a ruta oficial en aquest Itinerari Cultural Europeu, té el seu km. 0 a l'antic Hospital de Pobres —hui Casa de la Joventut— on aquells pelegrins de què ens parlen els documents es recuperaven de qualsevol problema físic abans d'emprendre ruta.

L'Ajuntament ha establert dos punts, la mateixa Casa de la Joventut i Vilamuseu, per segellar la credencial que els pelegrins i pelegrines hauran de continuar segellant en cadascuna de les etapes del camí. Aquesta credencial es pot adquirir en el propi Vilamuseu i mitjançant el Club Sendes i Muntanyes en la perruqueria Guardiola (C / Barranquet, 9, baix A), per tal de posar-la a disposició de les persones interessades en un calendari i horari molt ampli.

Les Regidories d'Esports, Serveis Tècnics, Neteja Urbana i Patrimoni Històric de l'Ajuntament de la Vila Joiosa, amb el Grup de Pelegrins de la Vila i Benidorm, han senyalitzat el camí al terme de la Vila Joiosa, i el Club Sendes i Muntanyes (SIM la Vila) col·labora en la recuperació i difusió d'aquest itinerari.

Mármoless Zaragozà ha donat el monòlit indicador amb la seua placa, instal·lat desinteressadament per Excavaciones Jiménez a la Plaça de la Generalitat, el cor urbà de la Vila Joiosa, antiga Plaça de l'Om, per la qual tot pelegrí havia necessàriament de donar els seus primers passos per enfilar l'horta vilera i després d'ella encarar la primera gran prova: les murades muntanyoses que tanquen la Marina Baixa, recorrent-les al llarg del bimil·lenari, tortuós i alhora espectacular Camí del Peix.
A la placa s'indica la distància exacta des Vila Joiosa a la tomba de l'Apòstol: 1128 km.

En totes aquestes gestions ha estat especialment important el treball mediador i l'entusiasme del pelegrí viler Pepe Tonda, que ha estat pendent de tots els passos i de cada detall des del primer moment.

A la web del Camí de Sant Jaume viler (http://www.vilamuseu.es/caminodesantiago), gestionada per l'Ajuntament amb la col·laboració dels Amics del Camino de Santiago de la Vila Joiosa i Benidorm, es van a anar pujant més detalls, notícies i enllaç a l'itinerari geolocalitzat a Wikiloc, tant en valencià com en castellà i anglès
En el terme de la Vila Joiosa el Camí de Sant Jaume és el mateix camí de ferradura que l'antic Camí del Peix, una ruta de la qual s'han excavat restes a la Vila Joiosa de fa 2700 anys, ja en època fenícia. Un panell interpretatiu accessible a la rotonda d’eixida de la Vila Joiosa, al costat de la fàbrica de Xocolates Valor, informa també sobre aquest jaciment. El Camí de Sant Jaume actual se separa del seu traçat original al llarg del Camí del Peix des de la Torre de les Maçanes, on s'ha optat per senders que ja estan recuperats.
 
El camí uneix ciutats, i totes elles col·laboren en el seu èxit com a ruta cultural. En aquest cas, l'Ajuntament de Relleu també ha desenvolupat una acció important com a final de la primera etapa amb eixida des de La Vila i Benidorm, en oferir des el 21 de juliol de 2018 un nou lloc d'acollida amb moltes més comoditats que l'anterior.

proyecto vilamuseu
Comparteix:

La recuperació d'un itinerari de 2700 anys d'antiguitat