Filador de cànem

Els visitants a Vilamuseu podran assistir en directe a les gravacions

Inicio 07 Des Fin 31 Des

Iniciem un projecte de recuperació sistemàtica de les tècniques antigues de cordelleria de cànem amb Jacinto Lloret Orozco, “Cinto Orozco”, qui amb els seus 83 anys és la persona que millor coneix un ofici que va ser fonamental per a la Vila Joiosa.

En el s. XIX la major part dels caps per a embarcacions i de les xarxes de pesca d'Espanya eixien de les “sendes” de “menar” de la Vila Joiosa. Allí, grans rodes de fusta produïen caps de diferents grossors amb els quals s'elaboraven des de les xarxes més fines a les maromes més gruixudes per als grans velers o per a les almadraves.

Cinto Orozco és voluntari de Vilamuseu des de 2005, i ja ha realitzat anteriorment diferents demostracions d'oficis antics per a gravacions de Vilamuseu. Ara la Regidoria de Patrimoni Històric començarà a compartir aquestes gravacions en el canal de YouTube de Vilamuseu, al mateix temps que inicia un projecte sistemàtic de recuperació de totes aquestes tècniques de cordelleria naval i de tot el vocabulari valencià original en el Taller del Bou Ferrer i la Navegació Antiga, en el nou Vilamuseu. Per a açò s'ha adquirit cànem de bona qualitat i s'ha instal·lat en aquest taller l'exemplar més antic de roda de filar al que es va incorporar un motor elèctric, amb la finalitat de filmar detalladament tots els processos, i després transcriure les gravacions i compartir-les públicament.

proyecto vilamuseu
Comparteix:

Recuperació d'un ofici antic de la Vila Joiosa

NUESTRO EQUIPO