LLOCS DE LA RUTA
Muralla del Riu (panell 30)
Els corsaris barbarescs destruïren la muralla de la vila i l'església el 1543. Aleshores la Generalitat construí les que es veuen a la vora contrària del riu amb l'impost de la seda. En la Guerra de Successió la Vila Joiosa es va retre als Borbó al desembre de 1708. Amb Alacant, fou l'última ciutat del Regne de València en caure. Les tropes vencedores minaren les dues portes d'entrada. Al segle XVIII també acabaren els atacs corsaris i la muralla va perdre la seua utilitat. Aleshores els veïns començaren a construir sobre ella. Vídeo en llengua de signes espanyola Guia multimèdia
Molí Reial de la Llobeta (panell 31)
Ja existia al segle XVII. La Corona se’n reservà les rendes per estar en una vila reial. Al començament del s. XX les modernes indústries farineres substituïren aquests molins. L'aigua venia per la sèquia de les Puntes i s'emmagatzemava en una bassa que pots veure sota el pont de la carretera. Queia a un pou o cup on movia unes aspes que feien girar les rodes de molí. Eixia al riu per un túnel o cacau. La que sobrava continuava per la sèquia. Llegenda del pla: 1 Molí 2 Bassa 3 Pica de llavar gra 4 Cup 5 Cacau…
Cementeri de Poble Nou, sector del carrer Quintana (panell 32)
Es va utilitzar des del segle VI a. C. fins al V d. C. S'estenia més de 500 metres al costat de la calçada que anava cap a la comarca de l'Alacantí. Hi ha tombes feniciopúniques, iberes i romanes. Més de cent d'elles eixiren en aquesta zona. A l'interior de les tombes hi havia ofrenes i objectes personals del difunt. La troballa més rellevant és el collaret orientalitzant de 32 grans d'or del segle VI a. C. A Vilamuseu tens una rèplica tàctil d’aquesta extraordinària peça. Moltes tombes iberes estaven cobertes per monuments de pedra anomenats "túmuls". Llegenda del…
Cementeri de Poble Nou, sector del carrer Alacant (panell 33)
En aquest sector del cementeri s’han excavat setanta tombes entre 1999 i 2001. Es disposaven al costat de la calçada antiga que anava cap a Alacant. Al segle I a. C. el camí es pavimentà amb còdols de riu i es delimità amb murets. El grup més interessant són nou tombes del segle V a. C. que estan aïllades de la resta. Aquestes contenien ossos cremats només de dones, amb peces extraordinàries com copes gregues de figures negres o un colador etrusc de bronze. A Vilamuseu pots tocar rèpliques d’algunes peces. Llegenda del pla: 1. Calçada amb els seus…
Estació de ferrocarril (panell 34)
En 1911 es col·locà la primera pedra de la línia Alacant-Dénia en aquesta estació. Era el primer tram del Pla de Ferrocarrils Estratègics d'Espanya. Atesa la transcendència de l'acte, hi van assistir el rei Alfons XIII i el primer ministre Canalejas. Dos mesos després el Rei concedia a la Vila Joiosa el cobejat títol de ciutat. La Vila Joiosa és la capital històrica de la comarca de la Marina Baixa. Es tracta d'un territori natural aïllat del seu entorn per cadenes muntanyoses. Des del seu funcionament el 1914 el ferrocarril va ser clau per a superar aquest aïllament.Vídeo en llengua…