Un lloc ple de màgia - Santuari iber i romà de la Malladeta (panell 44)
Ací hi hagué un santuari iber que es va crear al s. IV aC. Per les estatuetes i crema-perfums de ceràmica de la Deessa Mare (la Tanit dels cartaginesos), és probable que hi estiguera dedicat. Cap a l’any 100 a. C. hi hagué una gran reforma que arrasà les restes anteriors i alçà sèries d’habitacions en terrasses. Les excavacions d’un projecte franco-espanyol (Maison René Ginouvès-Ayuntamiento de Villajoyosa-Universidad de Alicante) han trobat 9 habitacions d’aquesta època al vessant est (davant de vostè) i altres 5 a l’oest, encara que queda molt per excavar.
A l’inici de l’Imperi romà (hacia 25 aC) s’abandonaren aquestes habitacions, però al cim del tossal continuà havent-hi algun tipus de temple on ara està la torre del s. XIX. El santuari s’abandonà completament cap a 80 dC, i segurament el culte es va traslladar al nou fòrum de la ciutat, que acabava de ser declarada municipium per l’emperador Vespasià.
Foto: observació arqueoastronómica
Com en altres santuaris ibers, cada equinocci (cap al 21-22 de març i de setembre) es podia observar des del cim del santuari (on hui és la torre) la sortida del sol per un lloc especial: l'illa de Benidorm. Aquest fenomen, al qual us convidem a assistir, servia per calcular el començament de l'any agrícola, vital per a la supervivència.
Vídeo en llengua de signes espanyola