L'Ajuntament i la Seu universitària de la Vila Joiosa porten a Vilamuseu l'exposició “Menjars de la Terra"

L'exposició s'inaugura el 5 de desembre a les 19.00 i posa el fermall d'or a les activitats gastronòmiques que ha organitzat el municipi per a commemorar el 25 aniversari de La Vila Gastronòmica, una marca creada per l'Ajuntament viler per a promocionar la diversa, original i exquisida gastronomia local.

Al llarg d'enguany, tant veïns com visitants han compartit, activitats, concursos i experiències culinàries en un entorn privilegiat, fomentant així el gaudi i la difusió de la riquesa gastronòmica vilera.

En aquest marc, el mes de desembre arranca amb la inauguració en Vilamuseu de l'exposició “Menjars de Terra. Llegat gastronòmic de González Pomata” que podrà visitar-se fins al 15 d'abril 2026. La mostra ha rebut el premi nacional Emporia de plata (2021) al millor muntatge d'una exposició efímera, transportable i itinerant.

Està basada en l'arxiu documental del reporter González Pomata, compost per més de 13.000 documents gràfics que la família del reporter d'INFORMACIÓ va donar a la seua defunció a la Fundació Mediterraneo. Representen un fons d'incalculable valor, ja que mostra el treball de trenta anys de recopilació dels sabers etnogràfics, culinaris i culturals de tota la geografia alacantina.

Aquest fons, que custòdia Fundació Mediterraneo en el seu Arxiu Documental i que la càtedra Carmencita d'estudis del sabor de la Universitat d'Alacant ha inventariat i catalogat, ha cristal·litzat en una exposició que és un fidel retrat de les importants transformacions que s'han produïts en escàs mig segle en el nostre paisatge, en la nostra manera de treballar i produir, en els oficis i l'agricultura, en la gastronomia, les festes i en definitiva en el nostre modus vivendi.

L'exposició ha sigut comissariada per la periodista i escriptora gastronòmica Ángeles Ruiz i per la responsable de patrimoni artístic de la Fundació Mediterraneo Mari Carmen Velasco. Han comptat amb l'assessoria científica del director de la càtedra Carmencita d'Estudis del Sabor Gastronòmic, Josep Bernabeu-Mestre i de les professores María Tormo Santamaria i Inés Antón Dayas, aquesta última ha catalogat el llegat. El disseny de l'exposició és obra de José Luis Navarro (Cota Zero) i de l'arquitecte Sergi Hernández.

D'altra banda, la exposició és un exemple de sinergia col·laborativa entre institucions, ja que al treball de la càtedra Carmencita i la Fundació Mediterraneo, s'ha suma el de l'Ajuntament de la Vila Joiosa, a través de la seua regidoria de Turisme, Vilamuseu i el de la Seu Universitària de la Universitat d'Alacant a La Vila Joiosa.