Més de 4.000 fragments de pintures murals en la vil·la romana de Barberes sud

 
Les excavacions arqueològiques en la vil·la romana de Barberes Sud de la Vila Joiosa trauen a la llum més de 4.000 nous fragments de les pintures que decoraven les estades senyorials a principis del segle II d. C. 

L'última campanya d'excavacions realitzada en la vil·la romana de Barberes Sud, codirigides per l'Empresa Alebus Patrimoni Històric i el Servei Municipal d'Arqueologia, ha extret més de 4000 fragments de les pintures murals que decoraven les estades senyorials d'una gran vila de l'Alt Imperi, situada al costat de la calçada que connectava per la costa la ciutat romana de Allon amb el seu territorium, que era l'actual comarca de la Marina Baixa.

Els treballs, desenvolupats en un total de 842 m², han permés als arqueòlegs conéixer una part de la planta de la vil·la, construïda durant el regnat de l'emperador Trajà, amb una part d'ús industrial, un pati o atri amb diferents habitacions (probablement per a ús de la servitud) i finalment un gran espai a l'aire lliure, porticat amb grans columnes, destinat al jardí de l'habitatge, i envoltat d'estades senyorials, que en el seu moment es trobaven ricament decorades. D'aquesta part només es conserven els fonaments.

Els murs van estar construïts amb tàpia (argila piconada), i apareixien esfondrats a l'interior de les estades i del pati porticat. Una de les estades senyorials conservava tota la solsida dels seus murs, l'excavació dels quals ha suposat una tasca molt minuciosa en conservar-se fragments d'arrebossats pintats. Cada fragment o grup d'ells s'ha consolidat per les restauradores de la pròpia empresa i la de Vilamuseu, prèviament a la seua extracció, i s'ha numerat i realitzat fotogrametria (fotografia sense distorsió, mesurable a escala real) de cadascuna de les capes d'estuc per a la seua ubicació, la qual cosa permetrà fer-se una idea de la composició original.

Una vegada conclosa l'excavació, s'ha començat la consolidació i reconstrucció dels panells que decoraven l'estada en el laboratori de restauració de Vilamuseu. Es comença a albirar la rica decoració de l'estada, fins i tot s'ha pogut reconstruir fins al moment parteix d'un panell amb 22 fragments dels 866 documentats en aquesta solsida, que mostra una rica decoració de garlandes vegetals, alternades amb aus i rematada en la seua part superior per una motlura. En els treballs de neteja participa el voluntariat de Vilamuseu sota la direcció del departament de Conservació.

Entre la resta de pintures, en procés d'inventari i restauració, destaquen fragments d'estucs corbs, decorats imitant columnes estriades, que revestien grans columnes que sustentaven l'espai porticat que envoltava el jardí residencial de la vil·la.Les excavacions arqueològiques en la vila romana de Barberes Sud de la Vila Joiosa trauen a la llum més de 4.000 nous fragments de les pintures que decoraven les estades senyorials a principis del segle II d. C.