Descripció

De temor i seda. Les torres de vigilància de la costa és una exposició produïda per la Càtedra Demetrio Ribes, un centre de la Universitat de València que porta dues dècades promovent la investigació i difusió de la història del transport i les seues infraestructures, l'obra pública i l'enginyeria en la Comunitat Valenciana.

L'exposició s'endinsa a les torres de vigilància que es distribueixen al llarg dels prop de 500 km de costa de la Comunitat Valenciana. Aquestes talaies van formar un sistema coordinat de control del territori des de mitjan segle XVI. La seua construcció va ser impulsada pel temor a pirates i corsaris; la solució va ser el finançament per part de la Generalitat a través d'un impost sobre la seda. En el seu temps, el procediment es va considerar modèlic en els regnes hispànics. Es tracta d'un patrimoni vinculat a la mar, a la vigilància i a la seguretat en la navegació, i a la dels habitants pròxims a la costa. En l'actualitat, conformen un paisatge cultural de gran valor i amb rellevants elements patrimonials.

L'estudi que recolza l'exposició se sustenta en el rigor científic, mentre que la seua presentació a la societat es realitza de manera didàctica, amb un enfocament gràfic i audiovisual.
A la Vila Joiosa és especialment pertinent ja que compta amb dues torres de guaita del segle XVI: la torre del Toll i la torre de l’Aguiló. Aquesta última es va restaurar fa uns anys i compta amb una sendera amb panells interpretatius sobre la torre, el paisatge, la flora i la fauna i altres elements que pots veure ací: https://vilamuseu.es/ruta/camino-de-la-torre-vigia-del-aguilo/8

HORARIS

De dimarts a dissabte de 10 a 19 h
Diumenge i festius de 10 a 14 h