Presentació de la monografia sobre el Derelicte Bou Ferrer

L'Ajuntament, Conselleria, la Universitat d'Alacant i el Club Nàutic presenten una monografia sobre el Derelicte Bou Ferrer de la Vila Joiosa que recull els resultats de la investigació, les accions de conservació i les mesures de difusió, socialització i comunicació dutes a terme en el jaciment arqueològic subaquàtic durant el període 2012-2019.

En el projecte han participat diferents institucions i entitats com la Generalitat Valenciana, a través de la Conselleria d'Educació, Cultura i Esport, representada per José Antonio López Mira, cap del servei territorial de Cultura i Esport; l'Ajuntament de la Vila Joiosa, representat per l'alcalde, Andreu Verdú; la Fundació General de la Universitat d'Alacant, representada per la seua directora, Lucía Gomis; i el Club Nàutic de la Vila Joiosa, representat pel seu president, José Antonio Chapa. Aquestes quatre institucions integren el projecte Derelicte Bou Ferrer.

El llibre és una edició de 352 pàgines realitzada per LLig - Llibreries de la Generalitat Valenciana. Està il·lustrada amb gran nombre de fotografies de gran qualitat que permeten conéixer la història de la nau i del seu descobriment, així com el procés d'investigació i gestió que va portar al reconeixement en 2017 per UNESCO com un dels primers 7 llocs del seu nou Registre Mundial de Millors Pràctiques en el Patrimoni Cultural Subaquàtic.

La presentació institucional va donar pas a la presentació tècnica, en la qual van ser presents els editors científics, els arqueòlegs Carlos de Juan, Franca Cibecchini, Antonio Espinosa i José Antonio Moya.

José Antonio López Mira va posar aquest llibre com a exemple del que han de ser futures edicions de projectes arqueològics a la Comunitat Valenciana, en dedicar una part important a la socialització del jaciment, el Pla de Comunicació o els treballs de protecció i conservació, en els quals tots els ponents van destacar el paper de les forces de seguretat de l'Estat, i especialment dels Grups d'Especialistes d'Activitats Subaquàtiques (GEAS) de la Comandància de la Guàrdia Civil d'Alacant.
L'alcalde de la Vila Joiosa, Andreu Verdú, va destacar l'aposta de l'Ajuntament pel projecte, “dotant-se d'uns magatzems modèlics i del laboratori de restauració subaquàtica més complet de la Comunitat Valenciana”, i va destacar “la importància científica, cultural i turística” del jaciment i la seua exposició en Vilamuseu.

Tots els membres de la taula institucional van elogiar la gran coordinació que ha existit durant dues dècades entre els membres del projecte, els resultats del qual es reflecteixen en el llibre; i la col·laboracióde moltes persones i entitats, com el voluntariat de Vilamuseu o el Centre d'Arqueologia Subaquàtica de Catalunya. Tambévan manifestar la intencióde continuar amb el projecte, que es troba en un punt crucial de la seua investigació. En aquests moments es prepara un nou projecte de cobriment que, com el que es va implantar en 2002, serà pioner en aquesta mena de jaciments.

El llibre es podrà descarregar en línia en el Observatori Valencià de la Cultura, https://ovc.gva.es/es, així com en la web del projecte Bou Ferrer https://www.bouferrer.org i de Vilamuseu https://vilamuseu.es

PROYECTO RELACIONADO